Seniorer bruger datingsiderne til at finde venner

Seniorer bruger datingsiderne til at finde venner

juni 19, 2020 0 Af admin

I Danmark, som i resten af den vestlige verden har demografien gennemgået nogle store forandringer igennem de seneste to-tre årtier. Demografi er videnskaben om en befolknings sammensætning. Det er mest statistiske værdier man bruger til at beskrive samfundet fra denne vinkel. En af de vigtigste detaljer i demografi er aldersfordelingen i samfundet.

Og det er også her, hvor der er sket de største forandringer. I korte træk: Vi får færre børn og lever længere. Meget længere endda. I skrivende stund er den gennemsnitlige livsforventning i Danmark tæt på 84 år for kvinder og 81 for mænd. Hvorfor kvinder lever længere er lidt af en gåde. Men det har helt sikkert noget at gøre med, at kvinder generelt er mindre risikovillig og mere sundhedsbevidst end mænd. De lever simpelthen sundere, og det afspejler sig i form af ekstra leveår.

Også livskvaliteten er steget markant for seniorer

Den gennemsnitlige livsforventning alene, siger ikke ret meget. Moderne medicin kan holde folk i live i mange år. Endda som ”grønsager”. Dvs. mennesker, som egentligt allerede er døde – hjernedøde. Det viser sig, at den menneskelige krop kan overleve uden sin bevidsthed, så længe den evolutionært gamle del af hjernen fungerer. Denne del af hjernen kaldes også for ”krybdyrshjerne”, fordi den ikke har udviklet sig siden dinosaurernes tid. Denne hjernedel styrer alle de såkaldte vegetative processer, som vejrtrækning, hjerterytmen etc.

Men livet som grønsag er ikke meget værd. Det, der virkelig tæller for os er livskvaliteten. Hvor godt du har det med dig selv og dit liv. Men også her er der sket store forandringer. I dag lever seniorer ikke kun længere, men også meget bedre end nogensinde. De er aktive helt op i firserne, lige indtil kroppens funktioner begynder at svigte pga. alderdom eller sygdom.

Hvad med seniorernes sociale livskvalitet?

Der er et område, hvor udviklingen ikke har fulgt den generelle trend mod bedre livskvalitet, og det er på det sociale område. Indtil for 60-70 år siden er vi blevet gamle sammen med vores familier. Det har ikke altid været udelukkende positiv. At Danmark har udviklet et socialt netværk for især de gamle har ganske konkrete årsager. Mange ældre har tidligere haft dårlige vilkår. Ofte har familierne simpelthen ikke haft midlerne til at give dem et værdigt liv. Derfor har staten overtaget ældreplejen.

Men lige meget de økonomiske omstændigheder, så er vi tidligere blevet gamle i selskab med familien, og sådan er det ikke længere. Det største problem for ældre borgere i dag er ikke økonomien, men ensomhed.

Social kontakt er flyttet i cyberspace

I modsætning til gængse opfattelse, har de fleste seniorer taget IT verdens muligheder til sig. De skriver mails og er blandt de flittigste brugere af sociale medier. Seniorer har måske brug for det tekniske med IT, men når de først har styr på hvordan apps skal bruges, bliver de rigtig gode til det. Og hvor sex er den primære drivkraft for de unges brug af datingsider, bruger de ældre dem mest til at finde nye venner.

Sådan finder danskerne nye venner

Forklaringen for den tiltagende ensomhed blandt seniorer ligger i måden, vi finder venner på. I Danmark dannes venskaber først og fremmest igennem arbejdspladsen. Det er der hvor vi kommer i kontakt med nye mennesker. Der dannes først alliancer og nogle af dem bliver til venskaber.

Og netop denne mulighed lukker for seniorer, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. De gamle venner bliver færre og færre. De dør simpelthen væk. Og det er svært med at finde nye venner, når man ikke længere har en arbejdsplads. Her har Internettet, og især netdating, vist sig som en slags redningsbåd for vores seniorer.

Disclaimer