Hvad er Ultimate Frisbee? Og hvordan er reglerne?

Hvad er Ultimate Frisbee? Og hvordan er reglerne?

maj 12, 2021 0 Af admin

Et udtryk man støder mere og mere på er Ultimate Frisbee.

Men hvad er det egentlig for en størrelse? Læs med her og bliv en anelse klogere.

Ultimate Frisbee er en holdsport, der blander elementer fra fodbold, basketball og rugby. Bolden er erstattet med en Frisbee og der spilles uden dommer – i stedet forventes det, at de spillende deltagere selv dømmer i ”gentleman-agtig” ånd. Det er den mest populære sport blandt dem, der spilles med en flyvende disk (frisbee).

Ultimate Frisbee spillet er opfundet og udbredt i gymnasier og universiteter i USA i 60’erne. Ultimate kom herefter til Europa i begyndelsen af ​​80’erne. Det første hold i Spanien dukkede op i midten af ​​90’erne, og nu er der næsten 25 hold og mere end 500 spillere i landet, hvor Ultimate Frisbee altså virkelig har slået an.

To egenskaber ved Ultimate, som gør det unikt, er:

Ånden i spillet: Alle spillere forventes at konkurrere på deres højeste niveau uden at gå på kompromis med hverken fair play eller sportsånd. Selvom det tilsyneladende er kontraproduktivt, hjælper manglen på dommere faktisk til at styrke dette ideal.

Blandede hold: En af ​​de mest populære kategorier i Ultimate er blandede hold. Dette betyder, at holdene skal have både mænd/drenge og kvinder/piger på banen på samme tid (4-3 på græs, 3-2 på stranden).

Selve spillet

Ultimate spilles med en frisbee på enten en græsbane eller på en strandbane.

Spilområdet kan bedst sammenlignes med en rugbybane eller en amerikansk fodboldbane, og målet er at føre disken frem blandt spillerne på et hold (en spiller med disken skal forblive stationær – man må altså ikke løbe med disken) og score point ved at modtage disken i banens slutzoner.

Hvis disken berører jorden eller bliver opfanget af modstanderholdet, skifter den besiddelse til det andet hold, som derefter har mulighed for at score ved at føre disken ind i den modsatte slutzone. Spilleområdets størrelse afhænger af overfladen, hvor strandmarken er lidt mindre end græsfeltet. Dette er for at imødekomme den typiske 7 mod 7 spillestil på græs, mens spillet på stranden normalt er 5 mod 5.

Spiller man ”kun for sjov”, kan man naturligvis bare spille med det antal spillere, som er til rådighed og som man synes passer ind på den bane, man spiller på.

Ultimate Frisbee regler

Spilreglerne i Ultimate Frisbee er forholdsvis enkle at gå til og kan forklares med disse simple punkter:

  1. Banen: Rektangulær område som på græs er 64 meter x 36 meter med en slutzone på 18 meter i hver ende. Det vil sige 100 meter lang i alt. Strandbanen måler 45 meter x 25 meter med slutzoner på 15 meter. Dvs. i alt 75 meter lang.
  2. Spilstart: Holdene har hver 7 spillere på banen (5 på strandbane) samt et antal (valgfri) udskiftere. Hvert punkt starter med holdene på linjen forrest i deres slutzone. Det forsvarende hold kaster disken til det angribende hold for at sætte spillet i gang.
  3. Scoring: Hver gang det angribende hold modtager frisbee’en i det forsvarende holds slutzone, scorer de et point. Efter at have scoret et point igangsættes spillet igen med at det angribende hold nu bliver forsvarere.
  4. Spilgang: Disken kan bevæge sig i enhver retning via afleveringer mellem spillere fra det angribende hold. Spilleren med disken skal stå stille (dvs. at det er forbudt at løbe/gå med frisbee’en). Spilleren med disken (kasteren) har 10 sekunder til at prøve en aflevering til en anden spiller på sit hold. Forsvareren, der dækker spilleren med disken op, tæller sekunderne højt.
  5. Boldtab: Når en aflevering fejler (f.eks. hvis frisbee’en skydes udenfor banen, den modtagende spiller taber disken, forsvaret blokerer eller opsnapper afleveringen), overgår disken til det forsvarende hold som derved bliver til det angribende hold i stedet.
  6. Udskiftninger: Udskiftninger kan kun foretages umiddelbart efter at der er foretaget en scoring, eller hvis en spiller bliver skadet.
  7. Kontakt: Ultimate Frisbee betragtes som en kontaktfri sport. Og hvis der er kontakt mellem to spillere, er resultatet en fejl. Verbale ”angreb” og lignende spilhindringer betragtes også som fejl – Ultimate Frisbee er en gentleman sport!
  8. Spilfejl: Hvis der opstår kontakt mellem spillere, udløses en fejl. Hvis en forsvarsfejl resulterer i et boldtab for det angribende hold, forbliver det angribende hold i besiddelse af frisbee’en, og spillet genoptages. Hvis spillerne, der er involveret i overtrædelsen, ikke kan nå til enighed om overtrædelsen, returneres disken til den forrige kaster, og spillet startes igen herfra.
  9. Spilbedømmelse: Der anvendes ikke en dommer i Ultimate Frisbee og hver spiller er ansvarlig for at ”kalde” sine egne fejl og for at løse eventuelle tvister, der måtte opstå. Selv på det højeste niveau af Ultimate er der ingen officiel dommer.
  10. Ånden i spillet: Ultimate understreger sportsånd og fair play. Konkurrencedygtigt spil tilskyndes, men aldrig på bekostning af respekten mellem spillere, overholdelse af reglerne eller glæden ved at spille sporten.

 

Mindre kan sagtens gøre det

Selv om der er ret præcise regler for banestørrelse, antal spillere osv. kan mindre naturligvis sagtens gøre det: Spil på det areal I har til rådighed og med det antal spillere, som I nu en gang er. Spillet er stadig super sjovt og man får masser af motion og frisk luft. Det er en ren win-win situation.

Disclaimer